Back to GalleryBack to Gallery

F. Kats Antiquarian Horologist

Go to end of page.

         

 

Een orgineel Amsterdams antiek staand horloge ca. 1740. Gesigneerd door de gerenommeerde Ger't Bramer Amsterdam. De eiken met wortelnoten belijmde kast bekroond met authentieke flambeau-ornamenten. Het acht-daagse uurwerk met ankergang en secondeslinger heeft maan en datum aanduiding, wekkerwerk en slagwerk op twee bellen. De klok slaat het hele uur voluit op een grote bel en het halfuur voluit op een kleinere bel. De uur, minuut en secondewijzer in geblauwd staal. De cijferranden en wekkerwerk-stelschijf in verzilverd messing. Het gematteerde wijzerplaat centrum heeft 'geringde' opwindgaten en gravures bij het datumvenster. De hoekornamenten verbeelden de vier jaargetijden.

H. 267 cm. incl. flambeau-ornamenten (15 cm)

De maker: Gerrit Bramer (1684 – 1770. Gehuwd in 1712.) Van oorsprong Zwolse uurwerkmaker en later aan het Rokin in Amsterdam bij de Vijgendam (tevens handelaren in koffie). Geboren in 1684 in Zwolle als zoon van Willem Bramer sr. Hij trouwde in 1712 met Florentina Sobel. Waarschijnlijk kort daarvoor vestigde hij zich te Amsterdam ten oostzijde van de beurs aan het Rokin (advertentie uit 1740) waar hij zijn werkplaats, winkel en koffiehuis had, hij was ook wel bekend als "Gerrit van Swol". Werkplaatsen: Beurssluis, 20 oktober 1740 De Oude Paradijsvogel, Rokin, 2 mei 1741 (advertentie waarin werd gemeld dat zijn horlogiemakerswinkel alsmede zijn koffiehuis waren verplaatst naar De Paradijsvogel; het tweede huis van de Gapersteeg, bij de Beurs). Kalverstraat, eind 1760 samen met zijn zoon Willem Jan Bramer; "Gerrit en Willem Braber". Op 6 januari 1770 werd Gerrit begraven in de oude Lutherse kerk. Willem zette de zaak hierna alleen voort. Gerrit werkte aanvankelijk met zijn vader, Willem Bramer Sr. en later met zijn zoon Willem-Jan Bramer. Vader overleed in 1765. Andere zoons van Gerrit Bramer: Gerrett P. Bramer, Nicolaas Braamer. Gerrit werd begraven in de Oude Lutherse kerk.

Klokken en horloges van de Bramer uurwerkmakers familie bevinden zich in belangrijke collecties waaronder het Rijksmuseum, Historisch museum Basel en het Science museum in London. 

Price:  band B

 F. Kats Antiquarian Horologist

Voorhaven 4
3024 RM Rotterdam
The Netherlands
kats.antiekeklokken.com

+31 10 4764475

By appointment.

CONTACT

Back to Gallery

Price bands explained.